• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lekker gezond

Gezond en suikervij eten, ook als je weinig zin of tijd hebt om te koken? Dat kan! Want Sofie Schoebrechts en Sophie Vanspauwen van YUMS vulden een gat in de markt op met lekker suikervrije koolhydraatarme en eiwitrijke voeding.

Innovatiecentrum_Yums-4
Innovatiecentrum_Yums-3

Bedrijf

 • Sophie Van Spauwen (L) en Sofie Schoebrechts (R)
  Zaakvoersters van YUMS

Een hele mondvol: koolhydraatarm, eiwitrijk en suikervrij. Sofie en Sophie– oprichters van YUMS– lichten het graag even toe. “We staan er nog steeds van versteld, dat niemand op dit idee is gekomen. Het is nochtans eenvoudig”, vertellen ze. Allebei koken ze al jaren gezond. Sofie omdat het past binnen een algemene gezonde levensstijl, en Sophie omdat ze, toen ze actief was in de fitnesswereld, op zoek ging naar een alternatief voor de proteïneshakes die daar erg gangbaar zijn. (Proteïnen oftewel eiwitten zorgen voor het behoud en de groei van spiermassa). “Iedereen weet dat te veel koolhydraten dik maakt. Dat is een probleem in de maatschappij. We zeggen niet dat het koolhydraatvrij moet zijn, dat kan trouwens niet. We willen een evenwichtige voeding naar de mensen brengen, met zo veel mogelijk groenten en de juiste vleessoorten.”, zegt Sophie. “We vertrekken veelal van een Vlaams gerecht en passen het dan aan. Zo maken wij witloof met hesp, met een bechamelsaus zonder de klassieke maïzena als bindmiddel. De aardappelpuree vervangen we door bloemkoolpuree. Heel eenvoudig, gezond én lekker. Dat laatste is de absolute voorwaarde: het moet lekker zijn”.

Carrièreswitch

In een vorig leven werkten we nog samen in een IT-bedrijf. “Tijdens onze lunchpauze proefden we regelmatig van elkaars maaltijden. We vroegen elkaars mening en wisselden recepten uit. We zaten op dezelfde golflengte. We koken allebei graag, maar soms wil je het jezelf gemakkelijk maken of heb je niet veel tijd en wil je snel iets uit eten halen. Dat kan: frieten, pizza’s en kebabs genoeg in de buurt. Alleen lekker én gezond, dat vind je nergens. Waarom doen we het niet zelf?” Zoals het cliché wil, maakten we van onze hobby ons werk. Al voelt het absoluut niet als werken aan. Zelfs na een vakantie kijken we er naar uit om terug aan de slag te gaan.”

 

In het begin deden ze het nog in bijberoep maar al snel ruilden ze hun bureaustoel bij een IT-bedrijf op de Corda campusin Hasselt in, voor een plaatsje achter de kookpotten in St-Lambrechts-Herk.

“Het is de meest schaalbare manier om aanwezig te zijn in bedrijven, het is ook makkelijk te beheren.”, vult Sophie aan. We hopen in alle grote bedrijven in België – en op termijn in heel de wereld – ja we dromen graag – gezonde automaten te plaatsen.”

Nu doen Sofie en Sophie nog alles zelf, koken, klanten zoeken, de winkel, … “We hebben wel één flexi-jobber die voor ons werkt op dit moment. Maar we moeten uitbreiden wanneer we meer automaten in omloop hebben. Zowel voor de logistiek als voor het bereiden van de maaltijden. We leveren nu ook onze suikervrije – wat heel uniek is – granola aan de Carrefour in Diepenbeek. Dat is mooi voor de visibiliteit en hopelijk kunnen we er in de toekomst ook andere producten aanbieden.”

Adviseur

 • Erik Keustermans
  Bedrijfsadviseur VLAIO

“Nog geen jaar geleden ontmoette ik Sofie en Sophie van YUMS. Ze hadden van onze diensten gehoord tijdens een traject bij UNIZO. Ze kwamen horen wat er allemaal mogelijk was. We hebben het toen over de bescherming van hun merknaam gehad, bekeken welke financierings- en subsidiemogelijkheden er waren en hoe het met het vermarkten van hun product zat. Ik herinner me nog levendig hoe enthousiast ze waren tijdens ons gesprek. Het is altijd fijn om met gedreven enthousiaste ondernemers aan tafel te zitten.”, vertelt Erik Keustermans, bedrijfsadviseur bij VLAIO. “Ze zijn goed omringd door UNIZO, LRM en ook ik fungeer regelmatig als klankbord. Gezonde voeding is geen hype meer maar een levensstijl. En daar speelt YUMS goed op in.”

Partner

 • Gunter Plevoets
  Head of Product Management bij LRM
  “De dames van YUMS waren zeer dynamisch”, vertelt Gunter Plevoets, Head of Product Management bij LRM. “Ze hadden goed hun huiswerk gemaakt en waren bijgevolg goed voorbereid. Ik heb hen gechallenged op hun businessplan, maar ook dat was in orde. Ze hadden hun kosten zeer gedetailleerd opgenomen in het plan en aan de realiteit getoetst. De opbrengstenzijde is veel moeilijker in te schatten maar doordat ze zich op B2B willen richten, isde kans reëel dat ze slagen in hun opzet. Ze weten goed wat ze willen en het is duidelijk dat ze ondernemend zijn. Bij tegenslagen gaan ze niet bij de pakken blijven zitten. Daarom hebben ze ook van LRM een KlimOp-lening gekregen. Dat is een achtergestelde lening zonder waarborgen op 7 jaar met een vaste rentevoet op 4%, voor kleine ondernemingen met een beloftevol project.
Innovatiecentrum_Yums-12
Innovatiecentrum_Yums-15
Innovatiecentrum_Yums-14
Innovatiecentrum_Yums-13
Innovatiecentrum_Yums-7
Innovatiecentrum_Yums-8

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020