• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Softwarebedrijf UgenTec op kruissnelheid

UgenTec – een jong softwarebedrijf – scheert hoge toppen. Op vier jaar tijd gingen ze van 2 naar 33 werknemers, elk jaar halen ze meer geld op, ze openden net een kantoor in de Verenigde Staten en mikken op een vertienvoudiging van hun laboratoriumportefeuille tegen 2020. Ze bestormen de healthcaremarkt met kennis, expertise en professionaliteit.

Want alleen zo geraak je aan de wereldtop. En daar staat UgenTec.

Innovatiecentrum_Ugentec-12
Innovatiecentrum_Ugentec-7

Bedrijf

 • Wouter Uten
  CEO UgenTec
 • Tom Martens
  CEO UgenTec

UgenTec, mits wat giswerk kan je er gen en technologie uithalen. En daar komt het min of meer op neer. UgenTec ontwikkelt software om DNA-analyses tot 30x sneller automatisch uit te voeren. “Hoe daar zijn toch laboranten voor?” merk ik op wanneer ik tegenover Wouter Uten en Tom Martens, de oprichters van UgenTec, zit. “Inderdaad, dat zijn vaak moleculaire biologen die de ene DNA-staal na de andere analyseren om tot een diagnostisch resultaat te komen, aan de lopende band zeg maar”, legt Tom me uit. “Wij vervangen die subjectieve menselijke DNA-analyses met één druk op de knop.” vervolledigt Wouter. “ Dat is een 100% software-oplossing. Het is sneller, accurater en objectief. Er sluipen dus geen menselijke fouten meer in. Dat maakt dat vandaag laboratoria voor ons product kiezen om zo verder te groeien en meer van het werk te automatiseren.”

Wij vervangen die subjectieve menselijke DNA-analyses met één druk op de knop.

“De technologie die we gebruiken is niet nieuw, die bestaat al 20 jaar. “ zegt Tom. “Labo’s hebben toestellen met die technologie en mensen bedienen die toestellen. Wij gebruiken artificiële intelligentie om dat proces te automatiseren. Dat betekent dat wij systemen hebben die de data inlezen, automatisch interpreteren en automatisch het resultaat bepalen zoals dat door de laboranten  in het verleden werd gedaan.

“Dat opent heel veel perspectieven voor die laboranten.” gaat Wouter verder. “ De afgelopen jaren is de markt voor DNA-analyses exponentieel vermeerderd. Dat betekent dat labo’s meer en meer analyses moeten verwerken. De zorgsector staat onder een enorme kostendruk, door ons product – eigeblijk door automatisatie – kunnen ze met hetzelfde aantal mensen meer stalen analyseren. Laboranten moeten dus niet vrezen voor hun job, integendeel. Zij kunnen zich nu bezig houden met andere zaken die niet geautmatiseerd zijn. Zaken waar menselijke tussenkomst voor nodig is. Onze software wordt gebruikt in laboratoria voor het opsporen van maag-darm-infecties, soa’s, kankers, luchtweginfecties, mexicaanse griep, ebola, …  allemaal dingen die met dna-analyses opgespoord kunnen worden. “

Gids in het subsidielandschap

“Op het moment dat ik afstudeerde heb ik vrij snel met de bedrijfsadviseuren van VLAIO  samen gezeten .Zij gaven meer duiding bij subsidies die mogelijk interessant zouden kunnen zijn.” zegt Wouter. “Zo kende VLAIO ons onmiddellijk na de oprichting een subsidie toe waarmee we DNA-data en -interpretaties van een twintigtal labo’s konden opvragen.” gaat Tom verder.  “Via machine learning hebben we dat vervolgens in een algoritme gegoten. Dat algoritme leert daarmee om data te bekijken en te interpreteren zoals ervaren laboranten dat doen. Meer dan 98%  wordt volledig automatisch geprocessed. Slechts 1 à 2% moet nog door laboranten gevalideerd worden. Een serieuze tijdsbesparing, niet?”

“We hebben altijd contact gehouden met hen. Zij kwamen met interessante opportuniteiten naar ons. Wij gingen naar hen. Omdat we Research & Development als een belangrijke pijler zien naar de toekomst, hebben we iemand aangenomen die zich daar ook mee bezighoudt.” “Maar je kan nooit de kennis die de bedrijfsadviseuren van VLAIO hebben vervangen.”, gaat Tom Martens verder. “Dat is specialistenwerk. Dus wij doen nog graag beroep op hen, om elkaar op de hoogte te houden van de vorderingen hier, en de veranderingen in het subsidielandschap. Op die manier subsidiëren we de groei die we meemaken voor een stuk. Omdat de dingen die we doen innoavatief, high-tech  zijn.”

Je kan nooit de kennis die de bedrijfsadviseuren van VLAIO hebben vervangen.

Straffe toekomstplannen

“We zetten volop in op groei. Onze visie is dat je heel snel een product in markt moet zetten. Daarom is groei essentieel en willen we dit jaar ook van 33 naar een 60 mensen gaan. Dat kunnen we niet meer alleen, dus de zoektocht naar een CEO begon. Opeens kwam Steven Verhoeven in beeld. Hij is zeer gekend in de biomedische software. “Als Messi voor KRC Genk wil komen voetballen, zeg je geen neen” of “Als Elon Musk op de Corda Campus wil komen werken, ontvang je hem met open armen”. Dat hebben wij met Steven Verhoeven gedaan. Maar dat is niet het enige, we willen graag nieuwe markten verkennen, dat doen we via de Horizon-2020-subsidie die we dit jaar gekregen hebben.  We willen graag bekijken of we onze software kunnen inzetten in de voedselveiligheid en -kwaliteit, landbouw en dierenwelzijn. We hebben net een kantoor in de Verenigde Staten geopend. En daarnaast willen we graag een vertienvoudiging van onze klantenportefeuille tegen 2020. Dus van 100 naar 1000 klanten. Vandaag liggen we op schema om daar te raken.” We willen wel veel he, zeggen ze al lachend naar elkaar.

 

“Er is geen speeltijd, er is geen ruimte om te experimenteren. Het moet er van moment één boenk op zijn.”

Adviseur

 • Mieke Martens
  Bedrijfsadviseur

“Wouter en Tom van Ugentec zijn enorm professioneel.”, vertelt Mieke Martens bedrijfsadviseur bij VLAIO. “Het zijn zeer ambitieuze ondernemers. Kijk maar eens naar hun groeiparcours en hoeveel geld ze ophalen bij investeerders. Ze doen het goed en snel en dat merk je ook. Ze weten me altijd te vinden. Ofwel willen ze mij als klankbord ofwel hebben ze hele punctuele specifieke vragen. Lange intensieve begeleidingen, wat ik voor andere bedrijven soms wel doe, zijn het niet. En dat is ook niet erg, ik ben blij dat ik zo’n snelgroeiend toonaangevend healthcarebedrijf kan bijstaan met raad.  Sinds kort hebben ze iemand in dienst die het intern overzicht op gebied van strategie, subsidies en groeiplannen in handen heeft. Dat maakt dat ze met hele specifieke punctuele vragen bij mij komen aankloppen.  Rond fiscale aftrek, cumulatie van verschillende subsidiemogelijkheden of de de-minimissteun.”

“In healthcare is een juiste timining – waaronder naar subsidies toe – heel belangrijK. Het is heel belangrijk dat ze goed en snel te werk gaan en dat doen ze ook. Ze groeien snel, ze halen snel veel geld op, ze hebben nu iemand in dienst genomen die hen helpt het intern overzicht en de juiste steunmaatregelen opspoort. Ze zetten in op hun eigen sterktes en trekken de juiste profielen aan die hun zwaktes invullen. Ze  omringen zich met de juiste mensen. Ze maken snelheid door dat te doen en in die sector is snelheid cruciaal.

Ze  maken snelheid door zich te omringen met de juiste mensen.
In die sector is snelheid cruciaal.

Partners

 • Ruben Lemmens
  Gedelegeerd bestuurder VKW Limburg

  “In 2016 ben ik gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg geworden. Bijna onmiddellijk heb ik Wouter Uten voor het bestuurscomité gevraagd. Hij twijfelde geen seconde. Ik ben Wouter daar nog steeds dankbaar voor.”, zegt Ruben Lemmens.

  “Hij staat mee in voor de verjonging binnen VKW Limburg. Het is een hele mooie samenwerking tussen de frisheid van een jonge ondernemer zoals Wouter en VKW, een werkgeversorganisatie die 80 jaar bestaat. Wouter geeft ons zuurstof en wij geven hem contacten en ervaring. VKW heeft iets in Wouter geactiveerd, wat VKW bijna onmiddellijk terugkrijgt. Het is echt aangenaam om iemand als Wouter in ons midden te hebben. Het is een voorrecht een plezier. Een echte meerwaarde.”

  Het is echt aangenaam om iemand als Wouter in ons midden te hebben. Het is een voorrecht, een plezier. Een echte meerwaarde.

  VKW biedt heel veel activiteiten aan, zoals vele andere organisaties.” Onze sterkte ligt in een één-op-één-gesprekken die in alle discretie gebeuren. Het doet me deugd wanneer iemand na een activiteit denkt ‘Hier heb ik echt iets aan gehad’.”

  “Het zegt enorm veel over VKW dat iemand zoals Wouter tijd maakt en het engagement opneemt om in het bestuurscomité van VKW te zitten.Dat is een teken dat hij in VKW gelooft en er in wil investeren.”, besluit Ruben Lemmens met enige fierheid.

 • Sam Sluismans
  Partner bij Deloitte

  “Bij Deloitte adviseren wij bedrijven in de brede zin van het woord.” vertelt Sam Sluismans, partner bij Deloitte. “Dit kan gaan over juridische vraagstukken, over go-to market modellen tot  kapitaalverhogingen enz. Hoe complexer de vraagstelling, hoe liever we het hebben.”

  “Toen ik Wouter Uten voor het eerst ontmoette was ik erg onder de indruk “Zo jong (21 jaar) en toch begreep hij de uitdagingen van de complexe healthcare markt zeer goed. ” Op dat moment was het te vroeg om in te schatten of de waarde propositie van UgenTec zou aanslaan – ondertussen is gebleken van wel. Maar ik was er wel 200% zeker van dat hij als ondernemer succesvol zou worden.” Los daarvan is het ook opmerkelijk hoe UgenTec zich omringt met de juiste mensen. Wouter en Tom zijn complementair, maar ze slagen er ook in om de juiste werknemers, de juiste investeerders, de juiste partners aan te trekken… ze doen alle juisten dingen om op te schalen.”

  Ik was er 200% zeker van dat hij als ondernemer succesvol zou worden.

  “UgenTec nam deel aan het boosterprogramma van Deloitte. Dat is een programma dat jonge bedrijven wil helpen om een scale-up te worden door hen bij te staan met advies en hen toegang te verschaffen tot onze klanten. Het Booster programma is intussen afgerond voor UgenTec, maar ook nu adviseren wij hen nog.  UgenTec is met internationalisering bezig. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij ons terecht om te weten welk contract er opgemaakt moet worden om samen te werken met een Australisch laboratorium.”

Eindgebruiker

 • Karen Dierickx
  Moleculair biologe bij OLV Ziekenhuis Aalst

  “Het laboratorium voor moleculaire biologie van het OLV ziekenhuis in Aalst is een centraal labo dat analyses uitvoert voor de diensten microbiologie, hematologie en pathologie. Jaarlijks verwerken we ongeveer 13.000 stalen wat overeenkomt met een 100.000-tal analyses.” vertelt Karen Dierickx – Moleculair biologe bij OLV Ziekenhuis Aalst.

   “Door de continue groei in moleculaire diagnostiek waren we genoodzaakt om onze workflow zo efficiënt mogelijk op te bouwen en de voornaamste stappen in het proces te automatiseren. Met de aankoop van de Fastfinder software hebben we de twee laatste stappen nl de interpretatie en rapportering van onze in-house real time-PCR resultaten kunnen optimaliseren en automatiseren. Het programma werd door UgenTec zodanig aangepast dat de interpretatie van de curves overeenkomt met onze manuele methode. De operator-onafhankelijke interpretatie heeft geleid tot een verhoogde standaardisatie en een verlaging van de foutenlast. De gevalideerde resultaten worden automatisch doorgestuurd naar het Laboratorium Informatica Systeem (LIS). De implementatie van de Fastfinder software heeft ons een aanzienlijke tijdswinst opgeleverd wat ons in staat stelt om het stijgend aantal stalen per dag te blijven verwerken.”

Innovatiecentrum_Ugentec-5
Innovatiecentrum_Ugentec-2
Innovatiecentrum_Ugentec-3

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2019