• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Thermovault

Slim besparen op je energiekost

Dreigende stroomtekorten, torenhoge energiefacturen en zonnepanelen en warmtepompen… Wie heeft er nog niet over gehoord? Wat als je (deels) de oplossing om energie te besparen al in huis hebt? Thermovault ontwikkelde een klein toestel dat je heel wat energie en dus ook euro’s bespaart.

 

Innovatiecentrum05_Thermovault-2
Innovatiecentrum05_Thermovault-10
Innovatiecentrum05_Thermovault-1

Bedrijf

  • Sandro Iacovella
    oprichter en chief technology officer (CTO) van Thermovault

In vele huishoudens staan de boilers en warmtepompen voor een warme douche altijd ingesteld op een hoge stand. Dit volstaat om (vaak ruimschoots) de piekmomenten in ons energieverbruik ’s ochtends en ’s avonds te dekken. Daarvoor en daarna valt de warmtevraag vaak stil, terwijl de opslagvaten nodeloos stralingswarmte afgeven door hun hoog ingestelde temperatuur. Sandro Iacovella, oprichter en chief technology officer (CTO) van Thermovault, wil deze opslagvaten dynamisch sturen in functie van het effectief voorspelde verbruik, en de beschikbaarheid van hernieuwbare energie.

Het net kan de piekmomenten ten gevolge van de groei van hernieuwbare energie niet meer aan.

“Het net kan de piekmomenten ten gevolge van de groei van hernieuwbare energie niet meer aan.”, vertelt Sandro. “Om tal van redenen., oa door de nakende sluiting van de kerncentrales en door het nog niet kunnen opslaan van hernieuwbare energie op grote schaal. Om het even snel technisch uit te leggen. Vraag en aanbod van elektriciteit moeten op ieder ogenblik gelijk zijn. Is dat niet zo, dan kan er een black-out komen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht blijven. Maar hoe vang je dan die piekmomenten op? Daar heb ik tijdens mijn doctoraat samen met collega’s van VITO en KU Leuven een algoritme voor ontwikkeld.”

The American way

“Dat algoritme kwam er na een pilootproject waar 240 Vlaamse gezinnen slimme toestellen hadden. Het was mijn toegangsticket voor UC Berkeley, een kwalitatieve en prestigieuze universiteit in Californië (VS). De universiteit was op zoek naar projecten om tegen 2025 carbon neutraal te zijn. Daar paste mijn algoritme perfect in. Op de campus zijn er meer dan 1000 studentenkamers. Met elk een kleine koelkast. Een koelkast is eigenlijk een heel koud goed geïsoleerd huisje. De software (het algoritme) was er, we moesten enkel de hardware ontwikkelen om de koelkasten aan te sturen bij overschot aan hernieuwbare energie, en uitschakelen bij tekorten. Hierbij altijd rekening houdend met de interne temperaturen van de alle koelkasten uiteraard. Mijn professor Duncan Callaway was onmiddellijk enthousiast en zei “let’s do a thousand”. Uiteindelijk heb ik mijn doctoraat op een bescheiden aantal van 25 koelkasten gehouden”, lacht Sandro. “We hebben aangetoond dat het werkt en dat we goedkope hardware kunnen maken die dit mogelijk maakt.”

Aangenaam verrast

“Om dit alles te ontwikkelen heb ik enorm veel steun van Anke Albregts en Peter Lesage, bedrijfsadviseurs van VLAIO, gehad. Burgemeester Wim Dries (van Genk) bracht me in contact met Anke. Haar collega Peter begeleidt me nu nog steeds. Mijn grote vraag was “Hoe gaan we dit vermarkten? Hoe gaan we het financieren om onze technologie op grote schaal uit te rollen? De hulp die we gehad hebben van Anke en Peter was echt wel fenomenaal. Ik ben aangenaam verrast. Peter stond altijd voor me klaar. Dankzij zijn hulp heb ik meerdere innovatieprojecten bij VLAIO en H2020 ingediend die goedgekeurd zijn. Zo start later dit jaar nog een groot project waarbij we onze technologie kunnen uitrollen in drie Europese landen.”

ROLECS

En gedreven is Sandro wel. Het begon allemaal bij enkele koelkasten op een campus, evolueerde naar een klein toestelletje bij mensen thuis, in een huishouden. Nu gaat hij nog een stapje verder en stort hij zich op communities met het ROLECS-project. (Roll out of Local Energy Communities).

Dat is een uniek samenwerkingsproject tussen 30 Vlaamse en Brusselse bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in de energiesector, zoals de KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent.

Het is een Flux50 onderzoeksproject, gesubsidieerd door VLAIO en Innoviris, dat antwoorden gaat bieden om het energielandschap vooruit te helpen in lijn met het standpunt van de Europese Commissie: duurzamer en actiever participeren van de eindconsument.

“Hier kijken we naar een hele gemeenschap van eindgebruikers.”, vertelt Sandro. “We doen nog steeds aan energie-efficiëntie en balancering van het hoogspanningsnet, maar we voegen er lokale objectieven aan toe.

We kijken in drie Vlaamse appartementsgebouwen hoe de bewoners voorzien kunnen worden zoveel mogelijk ogenblikke zonne-energie, met een zo laag mogelijke voetafdruk op het distributienet. Elke bewoner krijgt ook een digitale meter,  en zo een digitale afdruk van zijn huis waarbij hij exact weet wat de impact is wanneer hij energie verbruikt.

Dat is heel belangrijk, want nu weet niemand dat. Er spelen ook zo veel factoren: isolatie, oriëntatie ten opzichte van de zon, beglazing, individuele verbruikspatronen … Uit dit project gaan we ontzettend veel leren.”

Innovatiecentrum05_Thermovault-14
Innovatiecentrum05_Thermovault-13
Innovatiecentrum05_Thermovault-12

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020