• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een rijbewijs voor de microgolf

De microgolfoven, het toestel dat sinds de jaren 80 een plaatsje veroverde in de keuken, kan veel meer dan waar wij het voor gebruiken.

In de industrie is het zeer handig, maar helaas nog onbekend en dus onbemind.

Carlo Groffils van MEAM verkoopt industriële microgolfsystemen,

al hangt er wel een voorwaarde aan vast: een rijbewijs.

Innovatiecentrum_MEAM-9
Innovatiecentrum_MEAM-14
Innovatiecentrum_MEAM-7

Bedrijf

  • Carlo Groffils
    CEO MEAM

Carlo Groffils, CEO en eigenaar van MEAM, laat me een hele indrukwekkende presentatie zien over MEAM. Ik moet er even inkomen, want de lessen fysica liggen al enkele decennia achter mij. MEAM staat voor Microwave Energy Application Management. Ze hebben de nodige kennis en ervaring voor het bouwen van verschillende soorten unieke microgolfsystemen. Nu bieden ze ook een all-in-1-oplossing aan. Van de vraag “Kan dit?” tot ter plaatse gaan in de fabriek om de machine te installeren en uit te leggen. Ze leveren machines in de koeling- en de coatingwereld, maar ook in de voedingsindustrie, waar er o.a. voedingswaren gedroogd worden. Dat kan gaan van alledaagse producten tot het drogen van insecten, wat volgens Carlo de toekomst wordt. Allemaal met microgolven.

We kennen de microgolf–technologie vooral in keuken en dan nog hebben we het niet helemaal onder de knie, dat lees je iets verderop. Maar het heeft nog minder succes op brede industriële schaal. Dat komt omdat de technologie niet altijd op de juiste manier werd toegepast. De industrie kan er nochtans zijn voordeel uithalen, microgolftechnologie is efficiënt, flexibel en snel. En voeg daar ook maar CO2-neutraal bij, wat in deze tijden toch een stevige surplus is. “De eerste generatie microgolfovens warmde enkel op,” legt Carlo uit. “Daarna kwam er een tweede generatie die ook warmte recupereerde en nu zitten we ondertussen aan de derde generatie die de warmte recupereert en gebruikt om het product voor te verwarmen zodat er minder energie wordt gebruikt. De klanten kiezen naargelang hun behoefte welke technologie ze nodig hebben. Al deze systemen bieden wij aan en kunnen wij ook aanpassen. Maar…”

Hoe warm je soep op?

Carlo vraagt me hoe ik een tas soep opwarm in de microgolf. Een makkie toch: Je zet er soep in, drukt op enkele knoppen en x aantal minuten later is de soep warm. Al moet ik toegeven dat dat in werkelijkheid niet altijd het geval is. Vaak verbrand je je vingers aan het hete kommetje en is de soep nog lauw.

“Zo gaat het er in veel keukens aantoe”, zucht Carlo. “Toen de microgolf hier eind jaren 80 zijn intrede deed, werd er in de media gewaarschuwd voor ontploffingen, implosies en allerlei andere gevaren. Er mocht zeker geen metaal in de microgolf. De mensen geloofden dat, want het was iets nieuws en ze wisten niet beter. Maar eigenlijk moet je net wel een lepeltje in je tas soep steken. Dat heeft te maken met de kleine luchtbelletjes die ontstaan rond het lepeltje en de trilling van die moleculen zorgt ervoor dat je vloeistof warm wordt. Temperatuur is beweging. De cascade van die trilling zorgt ervoor dat een product opwarmt. Dus zeker een lepeltje in je tas soep steken als je het wil opwarmen in de microgolfoven. Dat staat ook trouwens in de handleiding van je microgolfoven. Maar wie leest dat?”.

 

Pionier

Als je de microgolftechniek wil begrijpen moet je weten wat warmtetransport is, welke microgolfeigenschappen er zijn, kennis van chemie hebben, en je moet kennis hebben wat de invloed van de omgeving is en de interactie tussen dat alles enz. Dat is complex, maar niet complexer dan een ander proces, zoals bv. koken.

Helaas krijg je op de schoolbanken (in het middelbaar onderwijs maar ook niet op de universiteit) er nauwelijks les over. De ingenieurs die hier werken moeten ook eerst datzelfde rijbewijs halen. Er werkt hier een bio-ingenieur die in zijn vorige job in een labo expert was in microgolven. Die jongen zijn ogen zijn opengegaan. Hij heeft zoveel bijgeleerd. Dat is enerzijds fijn om te zien, want zij zijn de toekomst, maar het is toch ook jammer dat ze daarover nauwelijks iets leren op de universiteit.

“Jaren geleden ben ik als onderzoeker bij de KU Leuven en later bij de spin-off MEAC in contact gekomen met de mensen van het IWT van weleer, de huidige bedrijfsadviseurs van VLAIO. Zij hebben me telkens goed geholpen. In het bijzonder Johan Nijs, die ik nog kende vanuit zijn vorige job. Ik heb Johan altijd gevolgd, omwille van zijn ervaring en zijn kennis. En die komen nu goed van pas. Zo heeft hij me pas begeleid voor een groeisubsidie. Daar is het belangrijk dat je een kantelmoment doormaakt. En dan doen we bij MEAM ook. We willen inzetten op de buitenlandse markt want er is duidelijk veel interesse, maar we willen ons ook verder profileren als een oplossingsgerichte organisatie. In plaats van enkel de machines te verkopen, het hele proces meemaken, van de vraag tot het product, inclusief het rijbewijs en de service die er bij hoort. “

Adviseur

  • Johan Nijs
    Bedrijfsadviseur

“Carlo Groffils is een oude bekende van mij. In een vroegere job werkte ik – net zoals hij –  in dezelfde omgeving in Heverlee en kwamen we elkaar daar regelmatig tegen. Dat waren altijd interessante gesprekken en zo heb ik Carlo leren kennen als een gedreven no-nonsense ondernemer en als authoriteit in zijn vakgbied. Sinds enkele jaren werk ikzelf als bedrijfsadviseur voor VLAIO en in die hoedanigheid ontmoette ik Carlo opnieuw. Ter gelegenheid van die babbel merkte ik op dat hij in aanmerking kwam voor een groeisubsidie. Hij wilde namelijk het geweer van schouder veranderen. Van een bedrijf dat louter machines levert en installeert naar een organisatie gaan, die volledige oplossingen biedt aan zijn klanten, daarvoor had hij mensen nodig, specifieke profielen die hij nog niet in huis had. Dat waren twee belangrijke voorwaarden – een kantelmoment en kennis die je niet in huis hebt – om in aanmerkingen te komen voor een groeisubsidie. Samen overlegden we wat er nodig was en uiteraard bekeek ik ook samen met hem het financiële plaatje. We goten alles in een groeisubsidieprojectvoorstel en MEAM haalde deze subsidie ook binnen. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Als ze deze groeifase succesvol doormaken, dan kunnen ze schouder aan schouder staan met concurrerende bedrijven en nieuwe en betere dan klassieke oplossingen bieden voor industriële processen. Ik duim voor hen en heb er ook alle vertrouwen in!”

 

Innovatiecentrum_MEAM-30
Innovatiecentrum_MEAM-24
Innovatiecentrum_MEAM-23
Innovatiecentrum_MEAM-20
Innovatiecentrum_MEAM-21
Innovatiecentrum_MEAM-13

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020