• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op de visboerderij

Een bedrijfsnaam kan niet allesomvattender zijn dan Fish2be. Het Kinrooise visbedrijf kweekt vissen, meer bepaald snoekbaars. En ze doen dat goed, ze veroveren stilaan de wereld. Nu willen ze ook jouw bord veroveren. Visboer Jiri Bossuyt legt het reilen en zeilen van vis kweken op land uit.

Innovatiecentrum_Fish2Be-11
Innovatiecentrum_Fish2Be-27
Innovatiecentrum_Fish2Be-34
Innovatiecentrum_Fish2Be-36
Innovatiecentrum_Fish2Be-9

Bedrijf

  • Jiri Bossuyt
    oprichter van Fish2be

Wat weet je over de snoekbaars? Het kan wel een vraag in De Slimste Mens ter Wereld zijn. Helaas geraak ik niet verder dan “vis” en “zoetwater”. Door het gesprek met Jiri Bossuyt, oprichter en drijvende kracht van Fish2be, komen daar nog volgende trefwoorden bij: Oost-Europa, legt 1x per jaar eitjes, kuisvrouw van de vijver.

1x eitjes per jaar

Niets doet vermoeden dat in de loods waar we afspreken, vissen worden gekweekt. Maar niet is minder waar. Er zijn meerdere ruimtes met grote bassins waarin snoekbaarzen rondzwemmen. In de lente, zomer, herfst en winter. Elke ruimte bootst een seizoen na. “De snoekbaars legt 1 keer per jaar in 1 dag al haar eitjes af.”, legt Jiri uit.

“Er gaat een enorme voorbereiding aan vooraf en zodra de eitjes zijn afgelegd beginnen we met de voorbereiding van het volgende jaar. Daarbij is het interessant maar vooral ook een uitdaging om ervoor te zorgen dat dat op verschillende momenten in het jaar gebeurt. Dat doen we door seizoenen na te bootsen, we passen de temperatuur en de lichtduur aan. Om dat te kunnen doen hebben we een installatie gemaakt, die kan je helaas niet kant-en-klaar kopen. Ik heb die op basis van ervaring bij vorige jobs en door trial and error zelf gemaakt.

Maar waarom snoekbaars? “Snoekbaars heeft een gekende markt, de Alpenregio is een grote afzetmarkt. Daar eten ze meer zoetwatervissen, bij het gebrek aan maritieme vissen. Vandaar dat wij de vis niet zo goed kennen. België is door zijn – weliswaar kleine – kust georiënteerd op witte vis. En ik heb de kennis van de vis omdat ik in verschillende kwekerijen gewerkt heb.”

Dan is er een volgende stap waarvoor we een techniek hebben ontwikkeld. In de natuur kleven eitjes aan allerlei materialen, van het nest dat de mannetjes hebben gemaakt zodat ze niet gaan wegdrijven. Bij handmatige bevruchting gaan die eitjes dan ook kort na de bevruchting aan elkaar kleven. Omdat er in het midden van die kluit eieren geen uitwisseling van water, zuurstof en afvalstoffen is, moeten de eieren ontkleefd worden. Om dat te voorkomen mengen we de bevruchtte eitjes met een emulsie. Na spoelen met die emulsie gaan de losse eieren enkele dagen in een speciale beker tot ze uitkomen. Daarna kunnen ze dan in het bassin waar ze dan levend voer krijgen en vervolgens droogvoer. Dan zijn de visjes 4 weken oud en zijn ze 2mm breed en anderhalve cm lang. We halen de kannibalen eruit, want anders eten ze elkaar massaal op. Het is enorm veel handenarbeid en timing is essentieel om de maximale oogst eruit te halen. Na drie maand en half zijn de visjes ongeveer 10 gr en 10 cm, pootvisjes zoals wij ze noemen, en dan gaan ze weg.

Groeipijnen

Maar dat vissen kweken niet van een leien dak loopt bewijzen de crisissen die het bedrijf doormaakte. Tweemaal werden we getroffen door een infectie.  Dat was echt dramatisch” zegt Jiri. “In 2 – 3 dagen was 95% van de tank dood. Nog geen week later zat het in alle tanken. Het was niet te controleren. Je staat erbij en je kijkt er met lede ogen naar. Ik heb de visjes laten analyseren. Verdict: het rhabdo-virus. Dan bleek dat er eigenlijk nauwelijks onderzoek naar verricht is. Onbegrijpelijk.” zucht Jiri. “We hebben dan alles leeggehaald, alles ontsmet. Helemaal opnieuw opgestart. Dat had ook financiële gevolgen, we zijn terug geld moeten gaan zoeken. De oorspronkelijke aandeelhouder – LRM en een nieuwe, de Limburgse ondernemersfamilie Cretskens – ook de uitbater van Carrefour-winkels en de eigenaar van enkele industriële bakkerijen en bouwbedrijven-  –  zijn terug met geld over de brug gekomen.

Ecologische innovatie

We zijn ook heel erg innoverend. We kweken zeer ecologisch vis. We kweken snoekbaars op een heel kleine oppervlakte met weinig water. Ook met een lage voedergift.  Eén kilogram voer per kilogram lichaamsgewicht. Er is geen enkel ander dier die dat kan verwezenlijken. Vis zit in water en moet zichzelf dus niet ondersteunen en heeft ook geen thermoregulatie, hij past zich aan aan de temperatuur van het water. We werken met een gesloten systeem, de waterzuivering gebeurt in huis. Vis kan gekweekt worden met minder water dan landdieren.

We willen een alternatieve eiwitbron aanbieden ter vervanging van vlees. Met andere woorden: dit is de toekomst!

Adviseur

Innovatiecentrum_Fish2Be-19
Innovatiecentrum_Fish2Be-18
Innovatiecentrum_Fish2Be-17
Innovatiecentrum_Fish2Be-9
Innovatiecentrum_Fish2Be-8
Innovatiecentrum_Fish2Be-14
Innovatiecentrum_Fish2Be-11
Innovatiecentrum_Fish2Be-6
Innovatiecentrum_Fish2Be-5
Innovatiecentrum_Fish2Be-4

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2019