• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wanneer het licht aangaat

Wat als het licht uitgaat en je hersenen even in pauze gaan?

Dat is wat er gebeurt wanneer je een absence aanval hebt.

Deze vorm van epilepsie treft 1 op de 7 personen met epilepsie.

Epihunter creëert oplossingen die het leven

met absence epilepsie normaliseren.

Innovatiecentrum06_Epihunter-11
Innovatiecentrum06_Epihunter-7

Bedrijf

  • Tim Buckinx
    CEO Epihunter

“Daan was een gewone baby, hij huilde wel veel ’s nachts. Maar welke baby doet dat niet?”, vertelt Tim Buckinx, papa van Daan en CEO van Epihunter.  “We wisten niet beter. Het moment dat de hekjes van zijn bedje wegwaren stond onze 4-jarige zoon elke nacht aan ons bed. Nat in het zweet, angstzweet. Toen hij zes was, had hij plots elke tien minuten een aanval. Grote aanvallen overdag die ’s nachts met hallucinaties gepaard gingen. Achteraf bleek zijn specifieke vorm van epilepsie aanvankelijk deze “night terrors” te veroorzaken. Dat klink zwaarder dan een nachtmerrie en dat is het ook. Dankzij medicatie heeft hij enkel nog lange absence aanvallen en af en toe grote – motorische – aanvallen.”

“Absence aanvallen komen zowel bij volwassenen als bij kinderen voor. Eén op zeven mensen met epilepsie heeft absence aanvallen. Bij deze aanvallen val je gewoon even stil. Het licht gaat even uit. Je blijft doen waarmee je bezig bent, maar het is op automatische piloot. Thuis voor tv is dat niet zo erg, dan spoel je even terug. Maar in andere situaties is dat niet mogelijk. Het ook kan echt gevaarlijke proporties aannemen. Ik fiets heel vaak met Daan en dan praat ik voortdurend tegen hem, zolang hij antwoordt is er niets aan de hand. Antwoordt hij niet onmiddellijk dan roep ik zijn naam en stopt hij tijdens een aanval uit reflex. Maar ik weet niet of een rood licht dezelfde reflex zou uitlokken. Vandaar dat alleen op straat komen voor mensen met actieve absence epilepsie gevaarlijk kan zijn.“.

Headset

“Ons eerste product maakt gebruik van een dunne en eenvoudige headset.  Droge sensoren capteren het EEG,  je hersenactiviteit, net zoals in het ziekenhuis. We hebben een app ontwikkeld die het signaal in real time analyseert, naar het patroon kijkt en tijdens een absence aanval het lampje van de smartphone zal laten oplichten. De smartphone staat bv. rechtop op de bank in de klas, zodat de leerkracht op die manier vanuit een ooghoek ziet dat het kind een aanval heeft. Bovendien verzamelt de app alle data in een cloud platform en met die informatie kunnen ouders naar de neuroloog. Die is daar heel blij mee, want tot voor onze app moest een neuroloog enkel afgaan op verhalen, nu heeft hij objectieve data. Sinds kort hebben we ook een functionaliteit waarmee een aanval volledig automatisch en vanaf de eerste “onset” gefilmd kan worden. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Dat is belangrijk omdat de neuroloog zo kan zien wat er gebeurt, hoe de aanval start, wat voor type het is, en of de aanvallen langer of korter zijn. Die genuanceerde uiterlijke kenmerken bevatten belangrijke informatie.”

Toekomst

“We willen richting diagnostiek opschuiven, daar hebben we allerlei certificaten voor nodig. We willen de neuroloog helpen sneller de juiste diagnose te stellen en bij het optimaliseren van medicatie.

De cijfers liegen er niet om, epilepsie treft 1 op 100 mensen, het is korterbij dan we denken. Eén kans op 26 dat je in je leven epilepsie ontwikkelt. Dat kan in verschillende vormen en in verschillende omstandigheden. Absence epilepsie is dan ook nog eens letterlijk onopvallend en daardoor jammer genoeg onbekend.”

  • Dirk Loeckx
    CSO en CFO Epihunter

Steun

We hebben ongelofelijk veel steun gehad. Van imec.istart, via businessangels, via allerlei prijzen en samenwerkingen, het steunt ons in ons project om het leven met epilepsie te normaliseren.”, zegt Tim. “Maar ook van VLAIO”, vult Dirk Loeckx CSO en CFO van Epihunter, aan.  “We hebben groeisubsidies aangevraagd voor de aanwerving van een strategisch medewerker. De medewerker is gestart in juni 2018. Dankzij de groeisubsidies hebben we onze markt geografisch kunnen uitbreiden, eerst naar de UK en binnenkort ook naar de US. We zijn in april 2019 begonnen met epihunter ook in de UK aan te bieden, en ondertussen is deze markt al goed voor ongeveer de helft van onze omzet. Verder hebben we een actieplan voor de uitbreiding naar de VS opgesteld, en ook daar al de eerste stappen gezet: we starten binnenkort een klinische studie met het Boston Children’s Hospital in de VS, wereldwijd gezien als het beste kinderziekenhuis voor epilepsie. Dit project kwam er dankzij de steun van het Amerikaanse Epilepsy Foundation, de grootste patiënten organisatie wereldwijd.. Verder hebben we dankzij deze groeisubsidie ook kunnen kijken hoe we ons productaanbod kunnen uitbreiden. Op basis van die analyse, hebben we in de zomer van 2019 de aanvraag ingediend voor een VLAIO innovatieproject. Binnen dit project gaan we ons aanbod verbreden naar meerdere vormen van epilepsie, en een aanbod uitwerken om Epihunter ook te kunnen aanbieden aan artsen, we bieden het nu rechtstreeks aan de eindgebruiker aan. De eerste maanden van dit project zijn alvast goed verlopen.

We zijn heel tevreden van de samenwerking met VLAIO, en dit gaat veel verder dan het financiële. Om het aanvraag dossier in te vullen hebben we nauw samengewerkt met Marc Sevenants, bedrijfsadviseur bij VLAIO. Door samen met hem de dossiers te vervolledigen, konden we de toekomstplannen van Epihunter beter structuren en vormgeven. Iets dat ook buiten de VLAIO projecten zeker van pas komt!”

“We willen een companion zijn voor mensen met epilepsie.
Het stigma weghalen. Ik geloof heel erg hard in digitale
technologieën die ons het leven aangenamer maken.”
Innovatiecentrum06_Epihunter-6
Innovatiecentrum06_Epihunter-3
Innovatiecentrum06_Epihunter-9

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020