• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dronematrix

De wieg van de Limburgse drone

Drones zijn al lang geen nieuwigheid meer. Ze maken de waanzinnigste beelden van een landschap, leveren pakjes aan huis en nu worden ze ook ingezet in de bedrijfswereld. Entrepreneur pur sang Frank Vanwelkenhuyzen van Dronematrix stond mee aan de wieg van de dronetechnologie in de bedrijfswereld in Limburg.

Innovatiecentrum_DroneMatrix-6
Innovatiecentrum_DroneMatrix-9

Bedrijf

 • Frank Van Welkenhuyzen
  CEO Dronematrix

“Voor het verhaal van de drones moet je verder durven kijken dan de horizon.”, begint Frank Van Welkenhuyzen, de CEO van Dronematrix enthousiast. “ Vandaag worden er kleine succesjes geboekt, maar die grote successen moeten zich nog realiseren binnen dit en een aantal jaar, wanneer de markt echt alle mogelijkheden ontdekt.” Ik word er onmiddellijk ingegooid. Maar ik vraag Frank toch om te vertellen hoe het allemaal begon.

Het begon allemaal met Riskmatrix

“Om tot Dronematrix te komen moeten we even terug in de tijd gaan, 10 jaar meer bepaald.”, gaat Frank verder. “Wij zijn van huize uit een softwarebedrijf – Riskmatrix – dat een ERP systeem (Enterprise Resource Planning) gebouwd heeft voor de bewakingswereld. ERP is een omvangrijk automatiseringssysteem dat uiteenlopende bedrijfsapplicaties integreert en bedrijfsgegevens centraal registreert en opslaat. Heel eenvoudig uitgelegd: Ik haal een klant binnen. Ik bied services aan, ik moet die inplannen, ik moet die mensen op tijd dat laten weten, prestaties laten leveren. Ik moet meten en weten en als dat uitgevoerd is, moet ik die mensen hun salaris betalen en moet ik de factuur sturen naar de klant.

Dat is het operationele verhaal binnen een ERP systeem. Dat hebben wij heel specifiek ontwikkeld voor de bewakingswereld. Ze hadden er nood aan. Nu zijn we in bijna 20 landen actief. Binnen het ERP systeem zien we een aantal evoluties, omdat je heel nauw betrokken bent bij de bedrijven. We merken dat de toegevoegde waarde in de secturitysector zeer klein begint te worden zodat er een moordende concurrentie op die markt bestaat. Niet voor ons, maar voor de bewakingsfirma’s. Dus er moeten nieuwe ideeën komen.

“Dit is iets voor morgen.
Er zijn toestellen waar een camera aanhangt
en dat toestal vliegt en kan hoogte nemen”.

We onderzochten de mogelijkheden van zo’n toestel en het toeval wil dat de vraag (een roadmap) van Minister Muyters komt om een businessproject op te zetten. Samen met een goede kennis van mij Mark Vanlook en met Marc Sevenants van VLAIO Team Bedrijfstrajecten (het vroegere Innovatiecentrum) gingen we aan de slag.

Drones waren toen nog enkel bekend als hobby, er was nog geen toepassing in de bedrijfswereld

We kregen de mogelijkheid om marktonderzoek te doen voor de beveiligingssector door oa met alle stakeholders te praten. Daarnaast hebben we ook een technologieverkenning mogen doen met een aantal bedrijven, een consortium zeg maar.  Al de bevindingen hebben we in een dossier neergepend. Dat dossier is de roadmap geworden van heel wat initiatieven. Eentje daarvan was dat er een kenniscentrum moest komen, dat is EUKA geworden. (lees meer over EUKA bij Partner)

Innovatiecentrum_DroneMatrix-18
Innovatiecentrum_DroneMatrix-17
Innovatiecentrum_DroneMatrix-15
Innovatiecentrum_DroneMatrix-4

Adviseur

 • Marc Sevenants
  Bedrijfsadviseur

“Dronematrix, ah ja … Frank Vanwelkenhuyzen, tuurlijk ken ik die!? En wel heel goed”, vertelt Marc Sevenants. “Al jaren kennen wij elkaar. Ik heb hem hier nog ontvangen aan mijn bureau, toen er nog geen sprake was van Dronematrix. Ik ving in 2013 iets op over drones en dat wekte mijn nieuwsgierigheid. En net op dat moment was er de vraag van Ministers Muyters om een roadmap te maken. Ik legde onmiddellijk linken. Er werden verschillende domeinen onderzocht, Frank reageerde heel enthousiast, door zijn ervaring in de beveiligingswereld.  Op een infosessie in 2013 werd het vuur aangewakkerd. Er werd een nieuwe sector gecreëerd want industriële toepassingen van drones bestonden gewoonweg nog niet.

Er werd een nieuwe sector gecreëerd want industriële toepassingen van drones bestond gewoonweg nog niet.

Een man als Frank is ongezien. Hij heeft echt een alles of niets-houding, hij neemt ongelofelijk veel risico. Je hebt zo iemand nodig om een nieuwe sector te lanceren. En hij deed dat goed, zo is gebleken. Maar dat wisten we toen nog niet. Hij is gesprongen, dat bewonder ik echt in Frank.”

 

Partner

 • Mark Vanlook
  voorzitter EUKA

  “Frank en ik kennen elkaar al heel lang. Onze paden zijn toevallig weer gekruist, net toen we allebei iets hoorden waaien over drones. Door onze IT-achtergrond werd onze nieuwsgierigheid aangewakkerd. Net op dat moment kwam het studieproject van Ministers Muyters op de proppen, samen met Marc Sevenants van VLAIO Team Bedrijfstrajecten (het voormalige Innovatiecentrum) hebben we er stevig onze schouders onder gezet. Het werd een lijvig dossier, met tal van bedrijven (waaronder Dronematrix) en  initiatieven die er uit voortkwamen. Zo ook EUKA. Het Vlaamse Innovatief Bedrijvennetwerk met als opdracht om de drone-industrie uit Vlaanderen op de wereldkaart te zetten. In 2017 zijn we officieel gestart met EUKA, voorheen deden we dat met eigen middelen en vrijwilligerswerk. De begindagen waren woelig. Zo hebben we een conventie georganiseerd waar meer dan 500 betalende bezoekers waren, dat was ongezien in 2013. Ik kreeg toen zelfs thuis bezoek van de Staatsveiligheid

  Ik kreeg toen zelfs thuis bezoek van de Staatsveiligheid

  We durfden het woord drone zelfs niet gebruiken. Tot dan werd dat enkel in militaire kringen gebruikt. Maar door de populariteit van de conventie viel die bezorgdheid weg. We konden ons toen volledig focussen op het gebruik van drones in de bedrijfswereld. En de rest is geschiedenis. Frank richtte Dronematrix op en hij was ook één van de mede-oprichters van EUKA, nu is hij lid. De samenwerking verloopt zeer vlot. Soms is het intensiever, soms horen we elkaar een hele tijd niet. Maar we gaan altijd bij elkaar te rade wanneer we er nood aan hebben.”

Eindgebruiker

 • Danny Vandormael
  Danny Vandormael
  CEO Seris België & Nederland

  “Seris biedt security-oplossingen voor bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren. Dan moet je een baanbrekend bedrijf als Dronematrix wel kennen. Frank ken ik ook al langer. Hij vraagt me wel eens om advies.

  Frank is een zeer innoverend en vooruitstrevend man. We hebben dezelfde visie en dat maakt samenwerken natuurlijk een stuk gemakkelijker

  Zodra de wetgeving ivm drones inorde is, werken we met de drones van Dronematrix. Die wetgeving is nu nog een kluwen, omdat het een juridisch nieuw gegeven is.”

Innovatiecentrum_DroneMatrix-22
Innovatiecentrum_DroneMatrix-21
Innovatiecentrum_DroneMatrix-20
Innovatiecentrum_DroneMatrix-13

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020