• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
B4Plastics

Groene plastic? Het kan!

Plastic. Het eens zo handige materiaal dat goedkoop en licht van gewicht is,

is een groot probleem geworden. Het verbruikt veel van onze fossiele grondstoffen, recycleert moeilijk en we weten er geen blijf mee: onze bossen, zeeën en bermen liggen er vol mee. Stefaan De Wildeman wil graag naar een duurzamere wereld en maakt met zijn bedrijf B4Plastics ecologische plastics.

Innovatiecentrum_B4Plastics-7
Innovatiecentrum_B4Plastics-5

Bedrijf

 • Stefaan De Wildeman
  CEO B4Plastics

Plastic is alomtegenwoordig. Vanaf het moment dat we opstaan, tot het moment dat we gaan slapen zijn we bijna voortdurend in contact met plastic. Denk maar aan de snoozeknop op je wekker, de waterkoker, je auto, de zolen van je schoenen en ga zo maar door … We staan er niet meer bij stil hoeveel plastic er aanwezig is in ons leven. De maatschappelijke tendens om wegwerpplastic te weren is er. Denk aan de herbruikbare zakken in de winkel of trashwalking en plogging (tijdens het wandelen of joggen zwerfvuil oprapen). We zijn ons bewust van het probleem. Al vindt Stefaan De Wildeman van B4Plastics dat het bewustzijn groter moet. Het gaat volgens Stefaan niet enkel om wegwerpplastic, maar om alle plastic. Hij wil het probleem bij de bron aanpakken. Maar eerst wat meer over dat probleem. “Het plastic probleem is drieledig: ten eerste wordt bijna alle plastic uit ontgonnen fossiele olie gemaakt.” Legt Stefaan me uit. “Mensen weten niet goed hoe ze verantwoord met plastic kunnen omgaan. Ze hebben veel meer hulp nodig daarbij, want hun groeiend intrinsiek engagement is goud waard. Vaak kunnen we ook niet anders dan massaal te consumeren: veel huishoudtoestellen zitten vol met plastic en de consument heeft daar niets aan te zeggen. Tot slot kan je plastic vaak niet hergebruiken of recycleren. Waardoor veel plastic in verbrandingsovens of in de natuur belandt en zo als microplastic in ons eten terechtkomt.” Daar wil Stefaan met zijn producten verandering in brengen.

 

“Plastics zoals ze nu bestaan zijn niet meer houdbaar. De fossiele brandstoffen als bron, de manier van produceren, de manier waarop ze gebruikt worden en hun after life zijn niet meer van deze tijd. We moeten naar meer duurzaamheid.”

TriggerPlastics

“In de toekomst kunnen we heel wat van onze producten misschien van onze TriggerPlastics maken. Dat is een nieuw soort plastic dat met de juiste “trigger” wordt afgebroken”, gaat Stefaan verder.  Voor TriggerPlastics vertrekt B4Plastics vanuit de chemie. Ze voegen een nieuwe functionaliteit toe. Het plastic reageert dan op bepaalde triggers, zoals licht, temperatuur of vochtigheid. Als het plastic die “trigger” krijgt, breekt het versneld af.

“Wij maken de granulaten, eigenlijk de grondstoffen voor de TriggerPlastics producten. De verwerker van ons plastic zijn we binnen het project van CrossRoads2 over de grens gaan zoeken in Nederland. Toen ik B4Plastics oprichtte heb ik overal mijn oor eens te luister gelegd. Zo kwam ik bij het voormalige Innovatiecentrum terecht – nu de bedrijfsadviseurs van VLAIO. Die naam sprak altijd zo tot de verbeelding. Daar moest ik wel eens langsgaan. Ze luisterden naar mijn verhaal, gaven me tips en maakten me wegwijs in het subsidielandschap. Zo hoorde ik voor het eerst over het CrossRoads2project. Dat is een subsidieproject dat een Vlaams en een Nederlands bedrijf – die samen een project aangaan – ondersteunt. In een vorig leven werkte ik bij het Nederlandse chemieconcern DSM. Daar leerde ik Frank kennen. Toen ik een Nederlandse partner zocht voor het CrossRoads2project, moest ik onmiddellijk aan hem denken. InnoCabs helpt zo om onze grondstoffen binnen het project tot materialen te verwerken. Zij hebben heel veel machines staan en hebben enorm veel compounding kennis. Ze weten daarmee ook heel goed hoe de korrel bijvoorbeeld ingekleurd kan worden.

Denk jij ook aan innovatie? Onze adviseurs helpen je graag verder.

Neem hier contact met ons op

Adviseur

 • Yves Ozog
  Bedrijfsadviseur VLAIO
  CrossRoads

“Stefaan De Wildeman is een zeer gedreven, bekwame, enthousiaste ondernemer die zich vanuit een tussentijdse academische rol tot innovator heeft getransformeerd. Met heel veel overtuiging en kennis staat hij achter zijn visie en zijn bedrijf B4Plastics”, vertelt Yves Ozog, bedrijfsadviseur voor CrossRoads2 bij VLAIO. “Ik ben pas tijdens het project in contact gekomen met Stefaan. Hij diende helemaal alleen zijn project in. Tijdens het project had hij wel wat administratieve vragen en dan stond ik hem met heel veel plezier bij. Het was telkens aangenaam om met hem van gedachten te wisselen. Nu is het CrossRoads2project met de TriggerPlastics bijna ten einde. We zijn nu aan het kijken of er misschien nog een vervolgtraject komt. Maar hoe dan ook gaan we nog van Stefaan en zijn ecologische plastic horen. Daar ben ik zeker van.”

CrossRoads2 is een subsidieproject dat kmo’s ondersteunt met grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën.Een Vlaams bedrijf werkt samen met een Nederlands bedrijf. Hierkan je nog voorbeelden lezen.

Partner

 • Frank van Duijnhoven
  InnoCabs

  “Stefaan en ik hebben vroeger samengewerkt bij DSM op het gebied van biopolymeren.” vertelt Frank van Duijnhoven. “Stefaan heeft een heel interessante visie op lange termijn, met zijn eigen bedrijf kan hij daar volledig de focus op leggen. InnoCabs heeft een materialenpark dat zich ertoe leent om de polymeren die Stefaan maakt te verwerken, om functionaliteiten toe te voegen. Zoals vertaaien, vormgeven, inkleuren om ze voor een bepaalde toepassing geschikt te maken. We hebben een uitstekende samenwerking. Stefaan is een zeer creatieve man, een echte ondernemer. Hij is enorm gedreven en brengt zijn visie enorm overtuigend over. Hij heeft ook gelijk: we moeten afstappen van de op olie gebaseerde plastics. Door deze ecologische kunststoffen kan je de plasticsoep voorkomen. Het is een heel mooie ontwikkeling, het is een eer dat wij zo kunnen bijdragen aan een betere wereld.”

Eindgebruiker

 • Herman Strobbe
  Bioplanet

  “Bioplanet is een bio-supermarkt met 28 verkooppunten. We maken deel uit van de Colruyt groep.  We zijn voortdurend op zoek naar duurzame ecologische producten. Zo kwam ik via een collega in contact met Stefaan. Hij liet me de Biorix zien. Het was een unieke propositie om een rietje te hebben dat nauw aansluit bij de klassieke rietjes in de retail maar dat toch biologisch afbreekbaar is.” legt Herman Strobbe van Bioplanet uit. “Ik wou een duurzaam alternatief aanbieden aan onze klanten nog voor er sprake zou zijn van een mogelijk toekomstig verbod op verkoop van plastic rietjes. Dit sluit aan in een streven om plastic te weren. We staan in het prille begin van de samenwerking maar ik juich zulke initiatieven alleen maar toe.”

Innovatiecentrum_B4Plastics-3
Innovatiecentrum_B4Plastics-2
Innovatiecentrum_B4Plastics-1

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2019