• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

It's the robotman...

AMS Robotics is de wereldwijde specialist in automatisatie en robotisering in de automobielsector. Maar Johan Potargent rust niet op zijn lauweren en denkt graag 10 jaar vooruit en stemt zijn strategie daar ook op af. Daarom focust hij  nu naast automatisering op zijn Robomould en Industrie 4.0.

Innovatiecentrum_AMS-22
Innovatiecentrum_AMS-21
Innovatiecentrum_AMS-20
Innovatiecentrum_AMS-19
Innovatiecentrum_AMS-18

Bedrijf

  • Johan Potargent
    CEO AMS Robotics

In het gebouw van AMS Robotics(Automation & Manufacturing Services) in Bilzen tref ik Johan Potargent ceo van AMS Robotics, nagenoeg alleen. Het overgrote deel van de 75 werknemers is ergens ter plaatse in de wereld aan het werk. Want AMS heeft niet alleen een vestiging in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika en China.

“Wij programmeren software voor productielijnen, voornamelijk in de automotive (automobielindustrie)” steekt Johan meteen van wal. “AMS zorgt ervoor dat alle robots en lijnen op elkaar afgestemd zijn. Autofabrikanten willen dat een auto in goede kwaliteit en in een behoorlijke cyclustijd van de band rolt. Dat is onze job. We doen dat niet alleen voor de automobielsector, maar ook bijvoorbeeld voor de zuivelindustrie. 

Zo hebben we 28 robots gezet bij Friesland Campina. Die produceren 100.000 kazen per dag. Fantastisch toch?

Robomould

“De sluiting heeft me nog meer doen inzien dat we moesten diversifiëren. Naast onze diensten (het automatiseren en robotiseren van productielijnen) heb ik in 2016 ook een product op de markt gebracht. Met zo’n  eigen product ben je minder afhankelijk van anderen.

Samen met Plastigi hebben we de Robomould ontwikkeld: een éénarmige robot die kunststofvormen sneller, efficiënter, gecontroleerder en goedkoper in serie produceert. Hij doet dat via rotatiegieten. De Robomould heeft een op maat gemaakte mal waar automatisch kunststof in komt.

Hij beweegt de mal, warmt de kunststof op0 en laat die vervolgens weer afkoelen. Zo verandert kunststof van poedervorm over vloeibaar in een vast product. Ingrijpend anders dan het bestaande proces. Daar maakt men meerdere mallen, warmt men het poeder in een hete oven op, om het vervolgens te laten afkoelen. Heel tijd- en energierovend, want elke stap in het proces vraagt een handeling en er verdwijnt telkens warmte wanneer de hete oven opengaat.” 

 

Lichtgewicht elektrische auto

“De mogelijkheden zijn legio, we kunnen een koffietas maken, een tennisracket, maar ook een auto. Het idee speelt al lang wereldwijd om een lichtgewicht auto – vanzelfsprekend in een zeer duurzaam en stevig materiaal – te produceren. Zo zou men de actieradius van de batterij (het gaat hier over elektrische auto’s) kunnen vergroten.

Momenteel weegt een auto tussen de 1600 en 2000kg. Dat verbruikt ontzettend veel energie. Wel, ik kan die auto 600kg lichter maken, 100% recycleerbaar en in één keer. Dankzij de Robomould.

We hebben dat getest. En dat is gelukt! Hoe fenomenaal is dat?! Ik wil graag terug de automotive naar Limburg halen, hopelijk kan dat met dit project. Maar dat zal de toekomst snel uitwijzen.” 

Ik kan een auto 600kg lichter maken, 100% recycleerbaar en in één keer. Dankzij de Robomould.

Geen man over boord

“Mensen hebben schrik van robots.”, zucht Johan. “Niet dat ze de wereld zullen overnemen, maar wel hun werk. We mogen dat niet zo eng bekijken. Bijna alle sectoren, en zeker in de maakindustrie, hebben mensen te kort. Laten we dan de mensen die we hebben nuttig en intelligent inzetten en de zotte, de vervuilende, de repetitieve jobs wegnemen.

Robots zo programmeren dat zij die taken overnemen van de mens. Dan kunnen we mensen andere taken geven, het zal niet meer hetzelfde zijn als vroeger, maar robots gaan zeker niet de jobs van mensen inpikken.”

You never walk alone

“Uiteraard hebben we dit niet allemaal alleen gedaan.”, zegt Johan. “Schoenmaker blijf bij je leest, en dat doen we ook. Onze specialisatie is automatisering en robots en alles wat daarbij komt kijken.

Maar expertise die ik niet in huis heb, ga ik zoeken in een ander bedrijf. Maar evengoed ook kennis of een klankbord. En die heb ik onder andere gevonden bij 2 bijzondere mannen van VLAIO. Marc Sevenants en Johan Nijs zijn beide bedrijfsadviseur bij VLAIO.

Marc ken ik al vele jaren en in elk project neem ik hem mee. Hij heeft de technische kennis, of werkt zich in ieder geval heel snel in. Hij raadt mogelijke partners aan, maar is ook heel kritisch.

Johan is dan weer de rust zelve. Hij heeft mee de Automation Cluster op poten gezet. Dat is een unieke samenwerking tussen de beste spelers in de automatisering en robotica in Limburg. Samen pakken we projecten aan. Johan begeleidt ons daarin en doet dat op een onnavolgbare wijze.”

Innovatiecentrum_AMS-15
Innovatiecentrum_AMS-14
Innovatiecentrum_AMS-13
Innovatiecentrum_AMS-12

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020