• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van MDF tot groendak

MDF-afval recycleren en omzetten naar actieve kool, de ambitieuze Limburger Kenny Vanreppelen van Act&Sorb bedacht enkele jaren geleden deze unieke recyclage oplossing. Nu onderzoekt een doctorandus – in het kader van het Baekeland-mandaat – hoe deze oplossing te verwerken in groendaken.

Innovatiecentrum06_Act&Sorb-17
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-16
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-15
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-14

Bedrijf

  • Kenny Vanreppelen
    CEO Act&Sorb
  • Tom Haeldermans
    Doctorandus Act&Sorb

MDF

We kennen allemaal MDF-platen, hoogstwaarschijnlijk is er in jouw huis wel wat MDF te vinden. Denk maar aan keukenkastjes, laminaatvloeren, deuren … de toepassingen zijn legio. Maar wist je dat er elk jaar meer dan 70 miljoen ton MDF geproduceerd wordt? Dat is immens veel.  Zeker als je weet dat de gemiddelde levensduur maar 10 tot 15 jaar is. Daarna wordt MDF gestort of verbrand voor energieproductie. Er bestond immers nog geen technologie om MDF te recycleren. Tot Kenny Vanreppelen zijn huis verbouwde.

De industrieel ingenieur in nucleaire technologie en doctor in de chemie zag in al het overtollige MDF een afvalstroom, waarmee hij aan de slag kon. In slechts enkele maanden tijd werkte hij zijn idee uit tot een innovatief project met ondersteuning van VLAIO. Act&Sorb zag het licht. 

MDF staat trouwens voor Medium-Density Fibreboard, wat zo veel wil zeggen als samengeperste verse houtvezels.

Kenny heeft op basis van carbonisatie een technologie ontwikkeld die MDF omzet in een product (actieve kool) dat toepassingen vindt in de chemische industrie, de autoproductie en mogelijk zelfs in de voedingsindustrie en de farmaceutische nijverheid. Het productieproces is voorziet in zijn eigen energie en er komt zelfs syngas vrij dat op haar beurt weer gebruikt kan worden voor de productie van hernieuwbare energie of chemicaliën.  Het lijkt wel een win-win-oplossing.

Act&Sorb wil dan ook graag, samen met InnoEnergy, de eerste full-scale commerciële installatie bouwen gevolgd door een sterke internationale groei.

Deze techniek is niet alleen een eerste echte duurzame recyclage in de MDF-industrie, het heeft ook een enorm marktpotentieel en past duidelijk binnen de missie van de houtindustrie, die streeft naar een circulaire economie. Bovendien is het in België de bedoeling dat 50% van alle houtsoorten gerecycleerd worden. Dit maakt de oplossing van Act & Sorb nog waardevoller omdat het wettelijk verplicht is om alle soorten behandeld en niet-behandeld hout te recycleren.

Klimaatopwarming

“Het doel van het Baekelandmandaat is een economische finaliteit te hebben. Een product op de markt brengen. Er is zeker een markt voor, in de landbouw zijn de resultaten al aangetoond. Maar bv in de steden kunnen groendaken de hoge temeraturen in de zomer naar beneden halen en ze kunnen ook fijnstof filteren. Groendaken kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Tom: “De stap naar de industrie is na een Baekelandmandaat effectief kleiner dan na een gewoon doctoraat. Naast de academische begeleiding krijg ik heel veel mee over hoe het er aan toe gaat in een bedrijf, in dit geval zelfs een start-up.”
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-21
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-9
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-5
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-4
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-3
Innovatiecentrum06_Act&Sorb-2

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020