• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  De cleanroom uitgekleed

Van airco-oplossingen tot datagedreven dienstenDat kan maar één man, en wel Jo Nelissen van ABN en Smartlog. Hij bouwt cleanrooms legogewijs, connecteert Industrie 4.0 met Smartlog en ziet innovatie als een nuttige overtolligheid.

Innovatiecentrum_ABN-3
Innovatiecentrum_ABN-21

Bedrijf

  • Jo Nelissen
    CEO en eigenaar ABN - The Air Management Group & Smarlog

“Uw snelste klimatisatiepartner” staat er te lezen op de website van de ABN Air Management Group. En dat is waar Jo Nelissen op inzet: snelheid. “Ik begrijp nog altijd niet waarom ze ons niet kopiëren” zegt zaakvoerder Jo. “Uiteraard hebben we een patent, maar als ik het je technisch zou uitleggen dan denk je: “Dat kan toch niet, is het zo eenvoudig?”.

Jo Nelissen is een naam die in Limburg, maar ook ver daarbuiten, wel een belletje doet rinkelen. Een gevierd zakenman, een dromer. Die liever vandaag nog verder had gestaan dan hij nu al doet. The sky – in dit geval the air – is the limit and far beyond.

Uiteraard doet Jo dit allemaal niet alleen. In 1996 startten Jo en zijn echtgenote Rosaline Wijnen ABN als leverancier van airco-installaties. Al snel breidden ze uit naar warmtetoepassingen, ventilatie en cleanrooms. Met Smartlog focussen ze nu op data driven services.

We hebben 12 building blocks gedefinieerd en daarin zit alle kennis. Als we een cleanroom bouwen doen we dat legogewijs. We starten met niets en bouwen met onze building blocks. Off the shelve zijn onze modulaire cleanrooms binnen de twee dagen beschikbaar. Dankzij het modulaire systeem verbruiken we veel minder energie. Initieel was dat niet de bedoeling, het was de bedoeling om modulair snel te leveren met een hele hoge kwaliteitsnorm. Het lage energieverbruik was een gelukkige toevalligheid, waar we uiteraard heel erg blij mee zijn.

Verkoop een service, geen product
“We zien de cleanroom als een service, niet als een product. Moet ik eigenaar van een product zijn of kan ik het product gebruiken: kopen of huren? Je moet toch niet investeren in een toestel dat je straks niet meer nodig hebt doordat je bedrijf groeit of kleiner wordt. (en je hebt een ander of geen toestel meer nodig.) We zijn heel erg hard bezig met business model innovatie. Rondom ABN hebben we een start-up gebouwd dat aan het scalen is: Smartlog. We geloven heel erg in connectiviteit. Tegenwoordig is dat niet meer genoeg, connectiviteit is de basis geworden.  Nu wil je weten hoe kan ik van de data die ik verzameld heb via connectiviteit informatie maken. En van die informatie wijsheid? Hoe kan ik dat implanteren in machine learning, data analytics. Dat zijn de hot topics van vandaag.

 

“Innovatie is een nuttige overtolligheid in je bedrijf. Je hebt er niet alleen tijd voor nodig maar ook een diepgeworteld geloof dat innovatie winst opbrengt.

Innovatie Award
Dat al Jo’s inspanningen niet onopgemerkt voorbij gaan bewijst ook de Limburgse Innovatie  Award in de categorie procesinnovatie en industrie 4.0 die hij in 2018 kreeg. De jury oordeelde: “Strategische samenwerkingen en innovatieve processen zorgen ervoor dat deze onderneming als pionier andere dienstverleningsmodellen gebruikt om een complex hoogtechnologisch product op een toegankelijke manier aan te bieden.“

Wij weten wat we kunnen. Onze groeipoot zijn de cleanrooms. ABN biedt ook klimatisatieoplossingen aan. Maar daar zitten minder innovatiemogelijkheden. In airco systemen zit heel veel handwerk, daar gaan we voor standaardisatie. Op 70% van de vragen die we krijgen zeggen we “neen”. Daar zijn anderen beter in, laat hen het doen. Wij zijn maar een heel klein stukje inzetbaar in de markt. Maar wat we doen, doen we goed. We zijn nu nog geen wereldspeler, maar daar streven we wel naar.”

En die toekomst is niet de grootste te zijn. Maar wel de grootste in de niches. Uiteraard willen we groeien. Ik geloof niet in bedrijven of ondernemers die niet willen groeien. Dan trek je niet de juiste mensen aan: niet de juiste werknemers maar ook niet de juiste klanten.

Waar ik nog van droom is Artificial en Virtual Reality in onze omgeving. Er studeren amper nog koeltechniekers af. Door AR en VR kunnen we mensen snel inzetten. Laat de toekomst maar komen, wij zijn er klaar voor!”

Innovatiecentrum_ABN-5
Innovatiecentrum_ABN-8
Innovatiecentrum_ABN-6
Innovatiecentrum_ABN-18
Innovatiecentrum_ABN-15

Deel dit verhaal:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2020