• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Fourward – Machine Retrofit Programma

In een reeks van drie workshops laat VLAIO Limburgse bedrijven gratis kennis maken met de mogelijkheden van retrofit. Daarvoor schakelen we de experten van het Fourward consortium in. Dat consortium wil elk maakbedrijf ondersteunen om de cruciale stappen voorwaarts te zetten, onafhankelijk van waar het staat in zijn evolutie binnen industrie 4.0. Pilz, IMA en Reditech bundelen hun expertise, om jouw bestaande machines te transformeren naar state of the art productie middelen. Als safety specialist, machinebouwer en digitalisatie expert, bieden ze een retrofit programma aan dat je helpt om fit te zijn voor de toekomst.

Machine upgrade of nieuwe investering?

Is je machine onveilig? Heb je problemen met automatiseringscomponenten die niet meer beschikbaar zijn? Is het onmogelijk je machine te koppelen met andere productie systemen omwille van oude technologie ? Daalt je winst door een verzwakte productie output?

Oude(re) machines zijn typisch mechanisch nog intact, maar hebben tekortkomingen op gebied van safety, elektrische installatie, connectiviteit en performance. In veel gevallen is een retrofit project minder duur dan een nieuwe installatie, en laat het je toe je bestaande productiemiddelen een upgrade te geven om fit te zijn voor de toekomst.

Fourward – Machine Retrofit Programma

Om hun toekomstige aanwezigheid en overleven te garanderen, moeten Vlaamse maakbedrijven investeren in de nodige transformaties om fit te zijn voor de toekomst:

 • Elektrische transformatie: nieuwe elektrische kasten, nieuwe bekabeling, nieuw besturingssysteem, …
 • Mechanische transformatie: machine verbeteringen, robotisering, afschermingen, …
 • Digitale transformatie: paperless productie, data captatie en analyse, tracking en tracing, …
 • Conformiteitstransformatie: CE Markering, Safety upgrade, ATEX, …

De retrofit fase is het ideale moment om voorwaarts te bewegen met deze transformaties. Binnen het Fourward programma, werk je samen met de juiste partners, elk met een unieke expertise in verschillende specialisaties:

 • Single point of contact
 • Gebundelde expertise
 • Lokale aanwezigheid
 • Schaalbare gefaseerde aanpak

De kracht van sterke partners

 • Pilz – safety expertise: als de globale safety expert begeleidt Pilz je in het veilig en conform maken van jouw installaties, machines en processen.
 • IMA – machinebouw expertise: “ your product, our machine”. IMA is gespecialiseerd in het ontwikkelen van op maat gemaakte machines. IMA biedt een unieke expertise in mechanisch, elektrisch en automatiseringsontwerp en realisatie.
 • Reditech  – totale automatiseringsoplossingen: naast top expertise in E&I en automatisering, biedt Reditech specialisatie in digitalisering zoals MES implementatie, kwaliteitsregistratie, performance monitoring, productie intelligentie, IOT,…

Traject Machine Retrofitting ism VLAIO en EFRO

Kom alles te weten over machine retrofitting en krijg inzicht in de haalbaarheid van je eigen project! In een intensieve reeks van 3 halfdaagse workshops ga je samen met andere (niet concurrerende) maakbedrijven aan de slag om te kijken welke retrofit projecten mogelijk zijn binnen je eigen maakbedrijf. Deze workshops worden georganiseerd door VLAIO in het kader van het EFRO/SALK project Innovatie-Maat.

Programma

Sessie 1: Kick-off

Doel: sensibiliseren en selecteren van potentiële deelnemende bedrijven die met de problematiek in aanraking komen. Deze eerste sessie wordt gegeven door het Fourward consortium (Reditech, Pilz, IMA).

Via voorbeeldcases willen we de deelnemers praktisch inzicht geven over machine retrofitting met als doel te sensibiliseren.

 • Hoe ziet het proces van retrofitting eruit?
 • Inzicht in de pro’s en contra’s die je bij een retrofit dient af te wegen ten einde een onderbouwde beslissing te kunnen nemen over de haalbaarheid (zowel technische als economische haalbaarheid)
 • Introductie mogelijkheden rond subsidiëring / rol van VLAIO
 • Deelnemers worden uitgenodigd tot het invullen van een online retrofit vragenlijst die de prioriteiten van jouw machine blootlegt.

Sessie 2: Workshop Machineveiligheid

Doel: de geselecteerde bedrijven die de volgende stap willen zetten diepgaander begeleiden en sensibiliseren/trainen rond machineveiligheid. Deze tweede sessie wordt gegeven door Pilz, met praktische invulling/praktijkvoorbeelden door IMA.

Omschrijving:

 • Toelichting bij het wetgevend kader inzake machineveiligheid
 • Toelichting bij de verantwoordelijkheden
 • Hoe omgaan met conformiteit (CE conformiteit bij oudere machines)
 • Toelichting bij de Safety Life Cycle

Sessie 3: Workshop Digitalisatie

Doel: de geselecteerde bedrijven die de volgende stap willen zetten diepgaander begeleiden en sensibiliseren/trainen rond digitalisatie. Deze sessie wordt gegeven door Reditech.

Omschrijving:

 • Wat verstaan we onder MOMS? (Manufacturing Operations Management system)
 • Toelichting bij de digitalisatie quick-scan > tool.
 • Bespreking van een praktijkvoorbeeld (Case)

Na afloop van het traject heb je voldoende kennis van alle aspecten van retrofit en kan je een onderbouwde go/nogo beslissing nemen. Bedrijven die effectief aan de slag willen gaan met een retrofitproject kunnen daarna verder begeleid worden.

Praktisch:

Voor wie?
Deze sessies richten zich op productie-, engineering-, maintenance- en/of plant managers, … op zoek naar safety, productie en/of digitaliseringsverbeteringen van hun bestaand productie apparaat.

Data en locaties
Kick-Off: 05/09/2019 van 13-17h bij IMA, Houthalen-Helchteren.
De data van de daarop volgende sessies worden in samenspraak met de deelnemers ingepland in het najaar.

Heb je zelf een machine die mogelijk gebaat is bij retrofit? Schrijf je dan meteen in: stuur  een e-mail naar Hans Versmissen. Hij zal vervolgens contact met je opnemen. Uiterste inschrijfdatum is 30 augustus 2019.

Het traject wordt georganiseerd door VLAIO onder het EFRO-project Innovatie-Maat.

Innovatie-Maat is een EFRO-SALK project dat gepromoot wordt door VLAIO met Sirris en OPL als co-promotoren en Flanders Make als actieve partner in de maakindustrie.

 

Partners:

Deel dit evenement:

Klaar om groeiwaarts te gaan?

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?
Onze adviseurs staan voor je klaar!
Laat je adviseren
© GROEIWAARTS 2019